Slider09
Slider08
Slider07
Slider06
Slider05
Slider04
Slider03
Slider02
Slider01
previous arrow
next arrow

Weg met de kettingreinigers

Mijn vorige bijdrage aan Bello-TechNieuws is al weer enige tijd geleden en dat is eigenlijk goed nieuws. Helaas is die bijdrage niet meer zichtbaar; daarom eerst maar even een korte samenvatting daarvan zodat jullie de uitkomsten van mijn nieuwe experiment zelf op waarde kunnen schatten:
Die vorige bijdrage ging over de levensduur van kettingen, de teleurstellende ervaringen met 10 Shimano kettingen (7* Ultegra, 3* Dura Ace; gemiddeld nog geen 3800km) en een verrassend goed resultaat met slecht ‘één KMC ketting (7700km). Al die kettingen waren voor 10-speed en dat beloofde niet veel goeds voor de levensduur de 11-speed kettingen op mijn nieuwe fiets.
Maar, uit het feit dat de vorige bijdrage stamt uit november 2014 kan worden opgemaakt dat dat dus 100% mee valt. De oorspronkelijk gemonteerde KMC ketting (KMX-11SL) kwam slecht uit de testen van het Duitse blad Tour, dus de verwachtingen waren niet hoog gespannen; echter die ketting was te kort (de fietsenmaker had wel een grotere cassette gemonteerd, maar de ketting niet vervangen), dus al snel vervangen door een wel goed geteste Ultegra 11-speed ketting.
Omdat het leven zonder experimenten een stuk saaier is dan met, besloten om deze ketting nooit te reinigen in een ketting-reiniger maar uitsluitend zo goed mogelijk schoon te vegen met een droge doek en dan op z’n Maartens te smeren (een fractie van een druppel olie op elke rol) en dat dan elke 250km (in de praktijk werd dat eerder elke 350-500km). Het resultaat was ver boven mijn verwachtingen, nl. ruim 8800km voordat de vervangingsgrens van 0,75% rek was bereikt.
Blijkbaar is het negatieve effect van olie uitwassen uit de ruimte tussen pin en rol vele malen sterker dan het positieve effect van een echt schone ketting: zelfs extreem dunne olie als Innotech 105/107 (verdund in solvent dat vervolgens verdampt) is blijkbaar niet in staat om voldoende door te dringen in de ruimte tussen pin en rol.
Vandaar mijn conclusie: weg met de kettingreinigers (of die nu door BBB, ParkTools, KettenMax, MucOff of wie dan ook worden gemaakt).
 
Mijn nieuwe ketting is opnieuw een Ultegra en zal dezelfde behandeling ondergaan; als er geen calamiteiten zijn kan ik dus weer minstens anderhalf jaar vooruit en als dat zo is, is dat dan geen reden om dat t.z.t. in TechNieuws te melden