Slider09
Slider08
Slider07
Slider06
Slider05
Slider04
Slider03
Slider02
Slider01
previous arrow
next arrow

Tivoli Kleve Tivoli

Op paaszaterdag 30 maart is er wederom de klassieker Tivoli Kleve Tivoli verreden.

Met slecht 3 Bello’s hadden we een leuke alternatieve route met 4 provincies.
De toevoegingen waren dit jaar:
Jachtslot Mookerheide.
IMG_0254.jpeg

Jachtslot Mookerheide is in 1904 in art-nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de broers Oscar en Henri Leeuw jr. in opdracht van Jan Jacob Luden. Deze had een obsessie voor dieren. Zo hield hij zeehonden in de stallen, waarvoor hij speciaal wagons met zeewater liet brengen. In 1910 verkocht Luden het aan Antonie Marinus Vroeg, die er tot 1927 zou wonen. In de jaren dertig vestigde de Congregatie Zusters van Dominicanessen van Bethanië er een klooster. Deze vingen er vanaf 1947 uit huis geplaatste meisjes op en bouwden op het omringende landgoed woningen en een schoolgebouw. Het huis met landgoed kwam in 1985 in bezit van Natuurmonumenten. Nadat er dertig jaar in erfpacht een hotel-restaurant in gevestigd was, kwam het jachtslot leeg te staan. Tussen 2013 en 2016 werden door Natuurmonumenten de historische tuinen opgeknapt en de kassen gerestaureerd. In 2019 werd op het landgoed een natuurbegraafplaats ingericht.

Na 2016 begon Natuurmonumenten aan een grootscheepse restauratie, die in december 2023 voltooid is. Deel van het plan was het jachtslot zijn originele lichtroze kleur weer terug te geven, omdat de blauwe en gele tegelversieringen daarmee het beste contrasteren. Sinds juli 2023 zijn er weer een restaurant en zalen voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten in het jachtslot gevestigd.

We maakte dit jaar een uitstapje naar Brabant, via de nieuwe fietsbrug bij Mook, de snelfietsroute Arnhem – Nijmegen – Cuyk.

IMG_7669.jpeg

Nog geen 50 meter van het “drielandenpunt” tussen Gelderland, Noord-Brabant en Limburg komt er een nieuwe fietsbrug over de Maas, die de drie provincies verbindt. De brug is onderdeel van het MaasWaalpad, de nieuwe snelfietsroute tussen de Radboud Universiteit en Cuijk. De route is ca. 12 km lang en daarmee zo’n 2,5 km korter dan de bestaande verbinding, maar vooral veel sneller en comfortabeler, want de fietser heeft bijna overal voorrang.

De aanleg van een nieuwe fietsroute is een culturele daad, zeker als daarbij een nieuwe brug over de Maas moet worden gemaakt. Dan heeft iedereen er wel een mening over hoe die brug eruit moet komen te zien. Zo bleek destijds tijdens een creatieve sessie, die door de gemeenten Mook en Middelaar en Cuijk was georganiseerd. Maar uiteindelijk laat men het ontwerpen en toetsen van zo’n brug toch graag over aan professionals, want de brug moet niet in elkaar storten en mag niet te veel kosten. In de ontwerpopgave zaten een aantal lastige dilemma’s.

Het eerste dilemma was dat de fietsbrug komt te liggen naast een bestaande spoorbrug, een vakwerkbrug, die na de tweede wereld oorlog snel in elkaar is gezet en die in de toekomst mogelijk wordt vervangen. Moet de fietsbrug nu lijken op de spoorbrug of kan die beter een eigen vorm krijgen? De architect, Paul Wintermans van het bureau Quist-Wintermans, heeft dit slim opgelost. Hij heeft gekozen voor een vakwerkbrug, waarbij de pijlers precies uitgelijnd zijn met de spoorbrug, maar de fietsbrug is symmetrisch en eleganter dan de oude spoorbrug. Zijn motto voor de twee bruggen is “de zoon en de weduwe”.

St Agatha

image.png

Klooster Sint Aegten ligt in het noordoosten van Brabant aan de Maas, in het UNESCO-gebied De Maasheggen. Het begon allemaal in 1371 met de schenking van een kapelletje aan de orde van de Kruisheren. In 2021 vieren zij het 650-jarig bestaan van het oudste klooster in Nederland met een ononderbroken geschiedenis op dezelfde locatie. Het klooster organiseert in dat kader diverse bijzondere activiteiten.

Het klooster heeft een rijk verleden, herbergt grote schatten en staat voor waarden die ook in onze tijd van betekenis zijn. Drie belangrijke en voor het publiek toegankelijke plaatsen die de waarden van het kloosterleven weerspiegelen zijn de tuin, de kerk en de bibliotheek. De tuin verbeeldt de verbinding met de aarde en verwijst zowel naar het aardse paradijs als naar de aarde die ons voedt en draagt. De kerk verbeeldt de verbinding met het hogere en het eeuwige, maar is tevens een plaats voor inkeer en aandacht. De bibliotheek verbeeldt de verbinding met de traditie (het verleden dat gekoesterd wordt en tot inspiratie kan dienen) en de nieuwsgierigheid naar kennis.

We zullen deze ‘driehoek’ van plaatsen centraal stellen in de herdenking van de bewogen geschiedenis van Sint Agatha en in de vooruitblik naar de toekomst: we willen laten zien hoe de tuin, de kerk, en de bibliotheek met zijn boeken, dragers zijn van verhalen over een klooster met 650 jaar geschiedenis en inspiratiebron kunnen zijn voor mensen van nu.

Door het maasheggenlandschap zijn we via Gennep, Col de St Jean (st Jansberg), de Kattenspielerweg, ( ca 6 km kaarsrecht door het Reichswald) en de Geldenberg naar Kleve gereden.

Paas zaterdag was geen gelukkige bijkomstigheid. Frau Wanders was eigenlijk onbereikbaar. Vandaar hebben we bij het Koekkoekshuis een koffielocatie gevonden.

IMG_0292.jpeg


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *